Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς – Εργασία στα χρόνια του Κορονοϊού

Ο Μάρτιος του 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ένας μήνας ξαφνικών και απροσδόκητων αλλαγών.
Εν μέσω πανδημίας η ζωή όλων μας με κάποιο τρόπο άλλαξε. Κάποιοι από εμάς είτε πάψαμε να πηγαίνουμε στη δουλειά μας είτε δουλεύουμε πλέον από το σπίτι. Κάποιοι άλλοι δουλεύουν μέρα παρά μέρα, ενώ υπάρχουν και άλλοι που στην χειρότερη έλαβαν την απόλυση τους με ένα SMS ή τηλεφώνημα. Σε αυτούς να προσθέσουμε και τους χιλιάδες ανασφάλιστους εργαζομένους που εν μια νυκτί συνειδητοποίησαν πόσο ξεκρέμαστοι είναι, καθώς και το ένα εκατομμύριο απροστάτευτων ανέργων.

Η κυβέρνηση καλείται να αναλάβει την υποστήριξη του συνόλου των πολιτών υιοθετώντας οικονομικά μέτρα. Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να καταρριφθεί οποιαδήποτε λογική νεοφιλελεύθερης πολιτικής και το κράτος να παρέμβει όσο ποτέ άλλοτε. Δυστυχώς, η κυβέρνηση αποδεικνύεται ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στο αλεύρι. Τη ίδια στιγμή που χιλιάδες συνάνθρωποι μας εξαιρούνται των προγραμμάτων και άλλοι λαμβάνουν λιγότερα από τα απαραίτητα, η κυβέρνηση δείχνει το γενναιόδωρο της πρόσωπο σε ΜΜΕ και ιδιωτικές νοσοκομειακές κλινικές. Την ώρα που καλείται ο καθένας από εμάς να βάλει πλάτη και να αναλάβει την ατομική του ευθύνη, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δημιουργεί ανησυχίες και προβληματισμούς αναφορικά με το εργασιακό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν στόχο να βοηθήσουν αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τις προθέσεις και φυσικά ως προς την αποτελεσματικότητα τους.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκη χώρα που αντί να επιδοτεί την συνέχιση της εργασίας με κάλυψη από το κράτος του μισθού των εργαζομένων ή μέρος αυτού, χρηματοδοτεί επιδοματικά την αναστολή της εργασίας & την εκ περιτροπής εργασία.

Ειδικά όσον αφορά το καθεστως προσωρινής εργασίας είναι απαραίτητο να επανεξεταστεί το μέτρο, καθώς αυξάνεται η ευελιξία για τη μετατροπή συμβάσεων εργασίας από πλήρους σε εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ δίνεται αφορμή να το εκμεταλλευτούν και επιχειρήσεις που δεν πλήττονται. Ζητούμε να γίνει άμεσα γνωστή αυστηρη σύσταση προς τις επιχειρήσεις για το ποια στάση πρέπει να κρατήσουν μετά την αναστολή λειτουργίας, για την προστασία όλων των κεκτημένων.

Εισοδήματα και ένσημα χάνονται για τον εργαζόμενο που τόσα χρόνια έχει υποστεί όλο το βάρος της οικονομικής κρίσης.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει το δικαίωμα όμως στον εργοδότη να προβεί σε απολύσεις μέσα σε ένα μήνα αφότου επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που είχαν μπει σε αναστολή σύμβασης. Είναι ασαφές όμως και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι σε περίπτωση απολύσεων ένα μήνα μετά την αναστολή συμβάσεων η επιχείρηση δεν θα έχει τα ευεργετήματα της μείωσης φόρων, εισφορών και ρυθμίσεων δανείων.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

Με την επέκταση των μέτρων λαμβάνουν επίδομα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και όσοι έχουν ατομική επιχείρηση και απασχολούν ως πέντε άτομα.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι για εκείνες τις επιχειρήσεις που με τιμιότητα και ευσυνειδησία διατηρούσαν δυναμικό άνω των πέντε ατόμων και πως ακριβώς η κυβέρνηση τους τιμά και τους υποστηρίζει. Τα μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων δεν φτάνουν και θα πρέπει να εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια, στα πρότυπα άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, για να υποστηριχθούν και οι εργοδότες μικρών επιχειρήσεων. Με οριζόντια μέτρα αποκλείονται επαγγελματίες που αύριο θα κληθούν να ξαναβάλουν πλάτη, να διατηρήσουν το δυναμικό τους και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όπως ακριβώς το πράττουν όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτή η παράλειψη είναι που αποκλείει μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων στο χώρο της εστίασης, ένα χώρο στον οποίο πολλοί νέοι και νέες βρίσκουν εργασία. Η ανησυχία είναι έκδηλη όχι μόνο για το παρόν αλλά ακόμη περισσότερο για το μέλλον, μιας και η τιμωρητική στάση της κυβέρνησης προς αυτές τις επιχειρήσεις, ίσως τις εξωθήσουν στη παρανομία της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας. Το ίδιο δυσοίωνο προδιαγράφεται και το μέλλον των νέων επιστημόνων, δικηγόρων, μηχανικών κ.α. που αποκλείονται από τα μέτρα δίνοντας τους άχρηστες εξειδικεύσεις ως αποκούμπι.

ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Τέλος, ο σχεδιασμός για τη μείωση ενοικίου αποκλείει όλες τις οικογένειες με παιδιά σπουδαστές. Θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί και στα ενοίκια των φοιτητών, ώστε να μην αποτελέσει εμπόδιο στη συνέχιση των σπουδών στο επόμενο δύσκολο διάστημα.

ΟΙ ΑΟΡΑΤΟΙ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Ειδική αναφορά απαιτείται για τους «αόρατους του κορονοϊού», τους εργαζόμενους που δεν έχουν το ελάχιστο δικαίωμα στα έκτακτα βοηθήματα.

• Είναι οι συμβασιούχοι έργου, τα «μπλοκάκια». Μηχανικοί, αρχιτέκτονες, εργαζόμενοι στην προσχολική εκπαίδευση, και πολλοί άλλοι.

• Εργαζόμενοι στον πολιτισμό και τη ψυχαγωγία (θέατρο, κινηματογράφος κ.α.)

• Κατ’οίκον εργαζόμενοι, καθαρίστριες, φροντιστές ηλικιωμένων κι όλοι όσοι αμείβονται με εργόσημο.

• Οι 30.000 και πλέον εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό που θα αναλάμβαναν εργασία με το άνοιγμα της σεζόν το Πάσχα. Πολλοί από αυτούς παραμένουν στα νησιά χωρίς καμία σύμβαση, περιμένοντας την τέλος της καραντίνας.

• Όλοι οι αδήλωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Περίπου το ¼ του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να υπολογίζεται, όπως διαμήνυσε μέχρι και ο ΣΕΒ.

• Οι πάνω από 800.000 άνεργοι οι οποίοι δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Σε σύνολο 1.069.000 εγγεγραμμένων ανέργων μόνο 141.115 άνεργοι λαμβάνουν επίδομα (με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Φεβρουάριο). Η κυβέρνηση ξεχνά επιδεικτικά 470.000 μακροχρόνια ανέργους, θέτοντας με αυτό το τρόπο θέμα επιβίωσής τους.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ

Σε αντιδιαστολή όλων αυτών, απαντάμε μένοντας ΟΡΘΙΟΙ και το πράττουμε με γενναία μέτρα, υπολογισμένα και κοστολογημένα. Μένουμε ΟΡΘΙΟΙ επιδοτώντας την εργασία και όχι την ανεργία.

• Πλήρης καταβολή από το κράτος μισθών και δώρου του Πάσχα για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα.
• Άρση της αναστολής των εργασιακών συμβάσεων.
• Πλήρη απαγόρευση απολύσεων και δυσμενών μεταβολών της σχέσης εργασίας, με αναδρομική ισχύ από την έναρξη της κρίσης.
• Καταβολή μηνιαίου επιδόματος ίσο με το 1/12 της περσινής δήλωσης (με κατώτατο όριο τον βασικό μισθό) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
• Παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
• Καταβολή επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους.

Λιβαδειά, 13/4/2020
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς

Εδώ η σχετική ανάρτηση στο Facebook:

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟYΟ Μάρτιος του 2020 θα μείνει στην ιστορία ως ένας μήνας ξαφνικών και απροσδόκητων…

Gepostet von Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς am Montag, 13. April 2020