ΔΣ Λεβαδέων: Συζήτηση για το μέλλον της ΔΕΠΟΔΑΛ

Ως απότοκο της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ουσιαστική συγχώνευση του Φορεα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ΔΕΠΟΔΑΛ με τον μόνο – εκ του νόμου – αναγνωρισμένο ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λεγόμενο ως Περιφερειακό ΦοΔΣΑ, πραγματοποιήθηκε χθες συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λεβαδέων, ώστε να επικυρωθεί η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΠΟΔΑΛ να προσφύγει κατά της διαπιστωτικης αλλά και να συζητηθεί το μέλλον της διαδημοτικής εταιρείας.

Στην αρχή της συζήτησης και μετά την εισήγηση του Δημάρχου Λεβαδέων, Γιάννη Ταγκαλέγκα, αναπτύχθηκε μιας μικρής τάξεως προσπάθεια από μερίδα του Δημοτικού Συμβουλίου αναβολής της σχετικής συζήτησης. Μπορεί ο καθένας από τους εκφραστές αυτής της άποψης να είχε τους λόγους του, όμως αυτοί δεν μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία συζήτησης ενός μείζονος ζητήματος.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος με την εισήγηση του ανέλυσε ορισμένα σενάρια που θα προκύψουν μελλοντικά, αν η προσφυγή της ΔΕΠΟΔΑΛ είναι επιτυχής, γνωστοποιώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο τις ακριβείς τιμές διαχείρισης των απορριμμάτων ανά τόνο. Στο σενάριο της δημοτικής αρχής, όπου η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων για την ΔΕΠΟΔΑΛ μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τραπεζικό δανεισμό για της δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, το διαχειριστικό κόστος εκτινάσσεται στα 108€/τόνο (34,7€/τόνο σήμερα), ενώ η πρόταση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ είναι 38-40€/τόνο + 12€/τόνο για την μεταφορά τους στη Θήβα.

Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πούλου, όπως κι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Κοτσικώνας, αφού από κοινού σημείωσαν τις ενστάσεις για το αν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί αυτή η συζήτηση πριν την εκδίκαση της προσφυγής της ΔΕΠΟΔΑΛ, δήλωσαν αμφότεροι πως η ανάλυση των σεναρίων γίνεται σε “μπακαλοχαρτο” κι όχι με οικονομοτεχνική μελέτη. Ο επικεφαλής του συνδυασμού Αλλάζουμε Σελίδα, κ. Καραμανης, δήλωσε με την σειρά του σε ένα ακόμη ΔΣ πως δεν έχει καταφέρει ο συνδυασμός του να αποκρυσταλλώσει άποψη, αλλά έθεσε ένα ενδιαφέρον ερώτημα, σχετικά με το αν υπάρχει ενδεχομένο κρατικής ή κοινοτικής χρηματοδότησης της ΜΕΑ.

Ο Δήμαρχος απαντώντας στις αιτιάσεις, υπεραμύνθηκε της προσπάθειας των συνεργατών για την σύνταξη αυτής της ανάλυσης, τόνισε ότι μια οικονομοτεχνικη μελέτη κοστίζει, οπότε θα έπρεπε να είχε την έγκριση του ΔΣ, ζητώντας παράλληλα να καταδειχθουν ποια σημεία της ανάλυσης είναι αιωλα.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο νόμος 4555/2018, όπως δεκάδες φορές έχει αναφερθεί όταν αναμενόταν επί μακρόν η απόφαση του Αποκεντρωμένου Συντονιστή, απαιτεί ολοκληρωμένη διαχείριση, δηλαδή πρόβλεψη ΜΕΑ στο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), σχεδιασμός που λήγει στο τέλος του 2020.

Στη βάση αυτής της σημείωσης ο Δημοτικός Σύμβουλος, Πέτρος Αρκουμανης, που σε σειρά συμβουλίων της προηγούμενης δημοτικής περιόδου είχε ρωτήσει αν εντός του ΠΕΣΔΑ υπάρχει πρόβλεψη για ΜΕΑ Λιβαδειάς, κι αν υπάρχει μελέτη και χωροθέτηση γι’ αυτό το έργο, επανέλαβε την ερώτηση χθες και στην νέα δημοτική αρχή. Ο Δήμαρχος απάντησε εκ νέου, μιας κι είχε απαντήσει νωρίτερα σε αντίστοιχη ερωτήση του κ. Καραμάνη, πως ο ΠΕΣΔΑ ολοκληρώνεται (31/12/2020) και τα έργα α’ προτεραιότητας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα εξέλιξης, οπότε ο κοινός κουμπαράς χρηματοδότησης δεν έχει ενεργοποιηθεί για τα έργα β’ προτεραιότητας, όπως αυτό της ΜΕΑ Λιβαδειάς, οπότε δεν υπηρχε και δεν υπάρχει ούτε μελέτη, ούτε έναρξη διαδικασίας χωροθέτησης. Η λήξη τη σχεδιασμού στο τέλος του 2020 καθιστά απίθανη την χρηματοδότηση. Σημείωσε βέβαια πως θα απευθυνθεί προς την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας αλλά και το ΥΠ.ΕΝ, ώστε να καταδειχθεί εγγράφως αυτή η βεβαιότητα.

Ολοκληρώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο την συζήτηση αποφάσισε ομόφωνα να επικυρώσει την απόφαση της ΔΕΠΟΔΑΛ για προσφυγή στο ΣτΕ και μετά το πέρας της δικαστικής υπόθεσης να επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο και να συζητηθει εκ νέου με την ύπαρξη οικονομοτεχνικης μελέτης, όπου λογικά θα πραγματοποιηθεί μετά από ανάθεση της ΔΕΠΟΔΑΛ.

Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο να καλεστουν σε εκείνη την συνεδρίαση εκπρόσωποι του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ, ώστε να καλυφθούν χθεσινές ερωτήσεις που τέθηκαν, σχετικά με το αν θα αυξηθεί το κόστος διαχείρισης, όταν

1) θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της ΜΕΑ του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ

2) θα υπάρχουν επιστροφές των μετακινούμενων απορριμμάτων

3) θα υπάρχει ανάγκη ταφής αυτών

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε μια διαφωνία της δημοτικής αρχής σε πρώτη φάση με την επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σχετικά με το σημερινό κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΔΕΠΟΔΑΛ. Αυτή η διαφωνία φάνηκε αρχικα να εκτονώνεται, αλλά ο κ. Καπλάνης επανήλθε δηλώνοντας ότι το κόστος δεν είναι 34,7€/τόνο, αλλά λιγότερο. Τότε ο Δήμαρχος με έντονο τρόπο δήλωσε ότι πρόκειται για 28€/τόνο + 24% ΦΠΑ, προτείνοντας να πραγματοποιήσουν την πρόσθεση. Ακολούθως, διημειφθησαν διάλογοι εκτός μικροφώνου.